Z tego artykułu dowiesz się:
ToggleTłuszcz trzewny a ryzyko Alzheimera
Tłuszcz trzewny, to specyficzny rodzaj tłuszczu, który gromadzi się wokół narządów. Co ciekawe nie jest on tylko charakterystyczny dla osób o wyższym BMI – może on również występować u osób, których masa ciała jest w normie. Wyniki badań przedstawione podczas corocznego spotkania Radiologicznego Towarzystwa Ameryki Północnej w listopadzie 2023 roku, wykazały, że tłuszcz trzewny wykazuje związki ze zmianami w mózgu. I mogą one pojawić się na wiele lat przed pierwszymi objawami pogorszenia funkcji poznawczych.
Dotychczas tłuszcz trzewny był związany z przewlekłym stanem zapalnym – sytuacją, gdy układ odpornościowy pozostaje w stanie stałego pobudzenia – nawet gdy nie ma żadnego zagrożenia dla zdrowia – oraz wyższymi poziomami insuliny, które mogą odgrywać istotną rolę w rozwoju choroby Alzheimera. Jak tłumaczy dr Cyrus Raji, neuroradiolog na Uniwersytecie Medycznym w St. Louis:
Musimy wyjść poza tradycyjne pojęcia o tłuszczu ciała, takie jak BMI, i naprawdę przyjrzeć się szczegółom rozlokowania tłuszczu, aby zrozumieć ryzyko zdrowotne – podkreślił Raji.
Jak według doktora potwierdzić obecność tłuszczu brzusznego? Otóż najlepszym sposobem jest przeprowadzenie badania MRI, ale na nagromadzenie tłuszczu wokół narządów może wskazywać:
- obwód talii większy niż obwód bioder;
- podwyższony poziom cukru we krwi w wystarczającej ilości do zdiagnozowania cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego.
Badania przeprowadzone przez naukowców
Aby lepiej zrozumieć potencjalny wpływ tłuszczu trzewnego na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, Raji i zespół naukowców przeanalizowali dane 54 zdrowych ochotników w wieku od 40 do 60 lat, którzy mieli średni wskaźnik masy ciała na poziomie 32. Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób wskaźnik masy ciała równy lub przekraczający 30 oznacza otyłość.
Za pomocą MRI, ocenili ilość tłuszczu zarówno podskórnego, jak i trzewnego. Badania te również posłużyły do pomiaru grubości kory mózgowej (zewnętrzna warstwa mózgu odpowiedzialna za m.in. mowę, pamięć długotrwałą, czy percepcję), która staje się cieńsza wraz ze stopniem zaawansowania Alzheimera. Badacze również przeprowadzili serię pomiarów zdrowotnych – zmierzono poziom insuliny i cukru we krwi.
Aby określić, czy dwa białka związane z chorobą Alzheimera – tau i amyloid – występowały w wyższych ilościach w podgrupie uczestników wykorzystano badania PET. Analiza danych wykazała, że osoby z większą ilością tłuszczu trzewnego miały większe nagromadzenia amyloidu w mózgach, co sugeruje, że mogą one być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
Jak wykazały wcześniejsze badania, stany zapalne i wysoki poziom insuliny, które mogą blokować białka rozkładające amyloid w mózgu, są powiązane z tłuszczem trzewnym.
Nieprzypadkowo też doktor Raji wybrał grupę osób w średnim wieku, ponieważ wczesny rozwój choroby Alzheimera w mózgu może się rozpocząć nawet 20 lat przed pierwszymi objawami. W następnych latach naukowcy zamierzają śledzić uczestników badania w celu zbadania potencjalnych długoterminowych skutków tłuszczu trzewnego.
To dopiero początek takich badań
Badania doktora Raji’ego przeprowadzone zostały na małej grupie uczestników, by potwierdzić słuszność wyników, potrzebnych jest więcej testów i analiz. Jednak jeśli udałoby się ostatecznie wykazać powiązania między tłuszczem trzewnym a rozwojem Alzheimera, szybciej można byłoby rozpocząć proces leczenia.
Na koniec jeszcze dodam, że według doktora najlepszym sposobem na pozbycie się tłuszczu trzewnego są ćwiczenia – w szczególności aerobik. Czyli jak zwykle – ruch to zdrowie 🙂. Niestety nie wiadomo jednak czy można odwrócić wpływ tłuszczu trzewnego na mózg.
Źródła:
- https://www.nbcnews.com/health/health-news/type-belly-fat-linked-alzheimers-risk-research-finds-rcna125204