Z tego artykułu dowiesz się:
ToggleSkala zanieczyszczenia – miliardy cząstek mikroplastiku w filiżance
Badania przeprowadzone przez hiszpański zespół wskazują, że torebki herbaciane wykonane z tworzyw takich jak nylon, polipropylen i celuloza uwalniają ogromne ilości mikroplastiku podczas kontaktu z gorącą wodą. Wyniki są alarmujące:
- Polipropylen: 1,2 miliarda cząstek na mililitr.
- Celuloza: 135 milionów cząstek na mililitr.
- Nylon: nieco ponad 8 milionów cząstek na mililitr.
Chociaż celuloza emituje ich najmniej, to wciąż jest to znaczaca liczba. Proces parzenia herbaty, który wydaje się nieszkodliwy, okazuje się być źródłem ogromnego zanieczyszczenia mikroplastikiem.
Jak podkreśla Alba Garcia, autorka badania opisanego w magazynie „Chemosphere”.
Udało nam się w innowacyjny sposób scharakteryzować te zanieczyszczenia za pomocą zestawu najnowocześniejszych technik. Stanowi to bardzo ważne narzędzie w rozwoju badań nad potencjalnym wpływem tych substancji na zdrowie człowieka.
Mikroplastik a nasze zdrowie – co dzieje się w jelitach?
Naukowcy zabarwili cząstki plastiku, by prześledzić ich wpływ na komórki ludzkiego układu pokarmowego. Wyniki eksperymentów były zaskakujące i niepokojące:
- Komórki jelitowe produkujące śluz miały najwyższy poziom wchłaniania mikroplastiku.
- Cząstki te przenikały nawet do jądra komórkowego, gdzie znajduje się materiał genetyczny.
Odkrycia te wskazują na szczególną rolę śluzu jelitowego w procesie wchłaniania mikroplastiku i podkreślają konieczność dalszych badań nad długoterminowym wpływem tych cząstek na zdrowie człowieka.
Plastik w herbacie jako globalny problem ekologiczny i zdrowotny
Plastikowe opakowania żywności, w tym torebki herbaciane, to jedno z głównych źródeł mikroplastiku w naszym środowisku. Zanieczyszczenie to ma dwa podstawowe kanały narażenia: spożycie i inhalację.
Eksperci podkreślają, że mikroplastik jest wszechobecny – od oceanów po produkty spożywcze – i zagraża nie tylko środowisku, ale także zdrowiu obecnych i przyszłych pokoleń.
Co można zrobić? Regulacje i świadomość
Autorzy badania zwracają uwagę na konieczność wprowadzenia takich zmian jak m.in.:
- Opracowanie standardowych metod badania mikroplastiku w materiałach mających kontakt z żywnością.
- Tworzenie regulacji prawnych, które skutecznie ograniczą użycie plastikowych opakowań.
- Podnoszenie świadomości konsumentów na temat wpływu plastikowych opakowań na zdrowie i środowisko.
Wybieraj mądrze – alternatywy dla plastikowych torebek herbacianych
Dla osób, które chcą unikać mikroplastiku, istnieją następujace rozwiązania:
- Stosowanie luźnych liści herbaty, zamiast torebek.
- Wybór torebek herbacianych wykonanych z naturalnych włókien, takich jak bawełna.
- Korzystanie z metalowych sit do parzenia herbaty, które są ekologiczne i służą do wielokrotnego użytku.
Najnowsze badania wskazują, że mikroplastik uwalniany z torebek herbacianych to poważne zagrożenie zarówno dla środowiska, jak i zdrowia człowieka. Ilość emitowanych cząstek jest ogromna, a ich wpływ na organizm – w tym na komórki jelitowe – wymaga dalszych badań. Świadome wybory konsumenckie oraz regulacje prawne mogą jednak pomóc ograniczyć ten problem.
Źródło:
- https://alertmedyczny.pl/torebki-od-herbaty-w-czasie-parzenia-emituja-mikroplastik-nowe-badania-ujawniaja-skale-problemu/
- PAP