Projekt Aging » O tym mówimy » Kolagen – co to jest i jakie ma właściwości?

Kolagen – co to jest i jakie ma właściwości?

Kolagen - co to jest i jakie ma właściwości?
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie na każdym spotkaniu towarzyskim co najmniej raz musi paść słowo “kolagen”. I najczęściej jest on wyjściem do dłuższych rozmów i przemyśleń o starzeniu, czy o zmarszczkach. Jednak zanim na blogu zaczniemy zagłębiać się w świat kolagenu, to warto byłoby się dowiedzieć, czym właściwie jest kolagen i jakie ma właściwości?

Kolagen – co to jest?

Kolagen to główne białko budulcowe, o którym można powiedzieć, że jest niezastąpione w naszym organizmie. Stanowi około 30% wszystkich białek i pełni funkcje strukturalne w komórkach i tkankach organizmu. Jest nie tylko budulcem zębów, skóry, kości, chrząstek, ścięgien czy naczyń krwionośnych, ale również w układzie odpornościowym chroni organizm np. przed drobnoustrojami.

Kolagen – jak działa i na co wpływa?

Jak już zdążyłyście zauważyć (a raczej przeczytać), kolagen pełni bardzo istotną rolę w organizmie. Podstawowym jego działaniem jest funkcja strukturalna, czyli to z jego pomocą zachowana jest integralność tkanek i narządów – jest on spoiwem łączącym ze sobą komórki. To dzięki niemu m.in.:

  • tkanki są wytrzymałe, elastyczne i sprężyste;
  • organizm jest zdolny do regeneracji tkanek (np. gojenie się ran, zrastanie złamanych kości);
  • odbywa się krzepnięcie krwi;
  • układ immunologiczny ma wsparcie przy walce z toksynami, drobnoustrojami, a nawet komórkami rakowymi;
  • skóra jest elastyczna, jędrna i nawilżona;
  • dochodzi do lepszego wchłaniania składników mineralnych;
  • naczynia krwionośne zachowują elastyczność;
  • pobudzane są procesy metaboliczne, które pomagają zrzucić zbędne kilogramy;
  • nie dochodzi do degeneracji stawów oraz zapewnione jest im odpowiednie nawilżenie;
  • chronione są narządy wewnętrzne i stabilizowane jest ich położenie.

Jakie są typy kolagenu?

Kolagen charakteryzuje się złożoną strukturą i w organizmie występuje wiele jego typów – obecnie znanych jest 29. Do najważniejszych i chyba nas na tym blogu najbardziej interesujących typów należą kolageny fibrylarne:

  • typ 1 – jest w tkankach, które nie są chrząstkami np. w skórze, ścięgnach, więzadłach, zębach. To właśnie on jest odpowiedzialny za jędrność i elastyczność skóry;
  • typ 2 – występuje w chrząstce stawowej oraz ciele szklistym oka. Poprawia funkcjonowanie stawów (więcej: Kolagen typu 2 na stawy – czym jest? Jakie są rodzaje?);
  • typ 3 – znajduje się w rozciągliwych tkankach łącznych (np. skóra, wątroba) oraz naczyniach krwionośnych. To taki gorszy kolagen typu 1, który wpływa na gojenie się ran.

Niedobór kolagenu – co obniża jego ilość?

Kolagen to bardzo ważne białko, nierzadko nazywane też białkiem młodości – to od jego ilości zależy stan naszego ciała. Najczęściej niedobór kolagenu spowodowany jest… wiekiem. Wraz z upływem czasu organizm produkuje coraz mniejsze jego ilości – w młodym wieku jest on regularnie wymieniany (ok. 3 kg na rok), natomiast spadek zaczyna się po 25. roku życia, a jego wytwarzania zostaje zatrzymane po 60. roku życia. Ale nie tylko wiek obniża naszą zdolność do produkcji tego białka.

Istotną rolę w spadku syntezy kolagenu odgrywają również czynniki zewnętrzne takie jak m.in.: stres, brak snu, promieniowanie UV, zanieczyszczenie środowiska, zła dieta, brak ruchu.

Jakie są źródła kolagenu?

Jeśli pierwsze co przychodzi Wam do głowy to suplementy, to najpierw skierujcie wzrok na dostępne produkty spożywcze. Kolagen zawierają m.in.:

  • podroby,
  • żelatyna spożywcza,
  • galaretka,
  • ryby,
  • zielone i liściaste warzywa,
  • produkty pełnoziarniste,
  • kurze łapki.

Wytwarzanie kolagenu wspiera również witamina C, więc warto wzbogacić swoją dietę o produkty, które ją zawierają. Są to m.in.:

  • owoce (np. owoce dzikiej róży, kiwi, cytryna, pomarańcza, grejpfrut, truskawki, czarna porzeczki);
  • warzywa (np. papryka, brukselka, brokuły, kalarepa, szpinak);
  • kiszonki (np. kapusta kiszona).

Ważną rolę pełni również witamina E, która przeciwdziała sztywnieniu włókien kolagenowych. Jakie są jej naturalne źródła? Otóż są to m.in.:

  • owoce (np. jagody, kiwi, jeżyny, czarna porzeczka, maliny);
  • warzywa (np. szpinak, botwina, papryka czerwona, marchew, awokado, brokuły);
  • nasiona (np. ziarna słonecznika, migdały, pestki dyni);
  • oleje (np. olej z zarodków pszennych, olej słonecznikowy);
  • ryby (np. łosoś, śledź, mintaj);
  • jajka;
  • produkty mleczne;
  • produkty pełnoziarniste.

Suplementacja kolagenu – jakie możliwości?

Dieta bogata w kolagen oraz witaminy C i E na pewno wpłynie pozytywnie na nasz organizm. Warto też rozważyć suplementację, bo nawet przy najszczerszych chęciach dieta może czasami nie wystarczyć, w szczególności jeśli przybywa nam lat. Stosowanie preparatów z kolagenem jest przede wszystkim polecane sportowcom oraz osobom, które mają problemy ze stawami i kośćmi.

Po produkty z kolagenem mogą sięgnąć również osoby, które chcą poprawić wygląd swojej skóry – tu wybieramy typ 1 i 3. Na rynku dostępne są kolageny pochodzenia wieprzowego, wołowego, rybiego i drobiowego. Suplementy mogą być preparatami jednoskładnikowymi lub bywają wzbogacone o np. witaminę C, czy kwas hialuronowy. Co muszę tutaj podkreślić wybór jest również szeroki jeśli chodzi o sposób spożywania – kolageny dostępne są w tabletkach, kapsułkach, proszkach lub płynie do picia. Każdy znajdzie coś dla siebie 😀

Jeśli akurat szukacie najlepszego kolagenu dla siebie, to koniecznie zajrzyjcie do:

Jakie są przeciwwskazania do stosowania kolagenu?

Generalnie nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do stosowania kolagenu – należy z niego zrezygnować na okres ciąży i karmienia piersią. Niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na skład wybranego preparatu.

Jakie dawkowanie kolagenu? Czy można z nim przesadzić?

Przed użyciem preparatu z kolagenem należy dokładnie zapoznać się z jego dawkowaniem – zalecenia znajdują się albo na opakowaniu albo w ulotce. Ogólnie przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić od 2500 mg do 15 000 mg – dla kobiet po 40. roku życia wskazana jest dawka 10 000 mg. Przykładowo ja oprócz czerpania kolagenu z diety, suplementuję się produktem Swedish Nutra Collagen, którego dzienna dawka wynosi 10 000 mg. Jak macie jakieś wątpliwości co do przyjmowania kolagenu, to zawsze możecie spytać lekarza albo farmaceutę.

Kolagen jest dobrze tolerowany przez nasz organizm, ale jest możliwość, że możemy z nim przesadzić. Zwiększenie dziennej dawki wbrew zaleceniom producenta, wcale nie spowoduje, że nasza skóra stanie się szybciej jędrną i gładsza. Nadmiar kolagenu może prowadzić do ogólnego osłabienia organizmu, bóli stawów i mięśni, nieprzyjemnego oddechu, pojawienia się bliznowców, czy zmian w tkance łącznej i chrzęstnej.

O czym pamiętać przyjmując kolagen?

Jeśli nie jesteśmy sportowcami lub nie mamy problemów ze stawami, a chcemy tylko wzmocnić naszą skórę, to musimy uzbroić się w cierpliwość. Kolagen typu 1 i 3 powinno przyjmować się co najmniej 3 miesiące, i to w odpowiedniej dawce (10 000 mg dziennie) – mniej więcej po tym czasie można zauważyć pierwsze efekty. Ja sama stosuję kolagen rybi i pozytywny wpływ preparatu, zobaczyłam dopiero po ok. 2,5 miesiącach.

Pozytywne oddziaływanie preparatów kolagenowych zależy też od naszej diety, aktywności fizycznej, jakości snu czy poziomu stresu. Pamiętajcie, więc, że sam produkt, bez odpowiedniego wsparcia, cudów nie zdziała 🙂

Źródła:

  • https://www.youtube.com/watch?v=Av8YDQME5VM
  • https://www.cefarm24.pl/czytelnia/porady-okolozdrowotne/kolagen-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie/
  • https://www.wapteka.pl/blog/artykul/kolagen-czym-jest-jakie-ma-wlasciwosci-i-jak-wplywa-na-zdrowie
  • https://www.aptekarosa.pl/blog/367,czym-jest-kolagen-wlasciwosci-i-dzialanie-kolagenu-na-organizm.html
  • https://www.doz.pl/czytelnia/a15774-Kolagen__wlasciwosci_i_zastosowanie._Jaki_ma_wplyw_na_zdrowie
  • https://auraherbals.pl/leksykon/kolagen/
  • http://www.estetologia.pl/art/emk2012-003.pdf
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze posty
Dołącz do nas