Projekt Aging » Odkrywamy » Rewolucyjne Odkrycie: Dieta uboga w izoleucynę przyczynia się do dłuższego życia myszy o 33%

Rewolucyjne Odkrycie: Dieta uboga w izoleucynę przyczynia się do dłuższego życia myszy o 33%

Rewolucyjne Odkrycie: Dieta uboga w izoleucynę przyczynia się do dłuższego życia myszy o 33%
Niedawno opublikowane badanie na myszach sugeruje, że ograniczenie spożycia aminokwasu izoleucyny może nie tylko wydłużyć ich życie nawet o 33 proc., ale również przyczynić się do poprawy kondycji fizycznej oraz zmniejszenia ryzyka nowotworów i problemów z prostatą.

Izoleucyna a starzenie się myszy: kluczowe odkrycia

Profesor Dudley Lamming z Uniwersytetu Medycznego i Zdrowia Publicznego w Wisconsin kierował badaniami, które wykazały, że myszy na diecie ubogiej w izoleucynę żyły średnio o 33% dłużej (samce) i 7% dłużej (samice). Dodatkowo, myszy te utrzymywały lepszą kondycję fizyczną i zdrowie podczas procesu starzenia się (potwierdzone przez 26 wskaźników, takich jak siła mięśni, wytrzymałość czy utrata włosów).

Myszy z grupy, która odżywiały się pokarmem z ograniczeniem izoleucyny utrzymywały odpowiednią wagę (miały też stabilniejszy poziom cukru we krwi) i żyły dłużej, nawet jeśli spożywały więcej kalorii. Były też mniej narażone na rozwój nowotworów powszechnych u myszy. Natomiast samce doświadczały mniejszego przerostu prostaty związanego z wiekiem. Jak podkreśla Lamming:

Poprzednie badania wykazały wydłużenie długości życia w przypadku stosowania diet niskokalorycznych czy niskobiałkowych. Były one jednak prowadzone na bardzo młodych myszach. My natomiast zaczęliśmy od myszy, które były już starsze. To interesujące i zachęcające, że zmiana diety może nadal mieć tak duży wpływ na długość życia i to, co nazywamy „długością zdrowia”, nawet jeśli zaczęła być ona stosowana bliżej połowy życia.

Mechanizmy biologiczne a długość życia

Mimo obiecujących wyników, profesor Dudley Lamming zauważa, że mechanizm leżący u podstaw korzyści z ograniczenia izoleucyny (aminokwasu należącego do grupy aminokwasów egzogennych o łańcuchach rozgałęzionych, stanowiących kluczowy elementem budulcowym białek) nie jest w pełni zrozumiany. Badania sugerują, że te odkrycia mogą pomóc w lepszym zrozumieniu procesów biologicznych i być może potencjalnych interwencji dla ludzi, takich jak leki blokujące izoleucynę.

Chociaż ograniczenie izoleucyny wydaje się korzystne dla myszy, ludzie nadal potrzebują tego aminokwasu do życia. Profesor Lamming zauważa również, że przełożenie tych badań na ludzi nie jest prostym zadaniem, dieta jest bowiem niezwykle złożoną reakcją i w uzyskane wyniki mogą być zaangażowane inne składniki diety. Ponadto jak wskazuje:

Nie możemy po prostu przestawić wszystkich na dietę o niskiej zawartości izoleucyny.

Wybierając jednak zdrowsze jedzenie, możemy być w stanie kontrolować ilość spożywanej izoleucyny, co może wpływać na naszą długość życia i zdrowie w późniejszym wieku.

Źródło:

  • https://news.wisc.edu/mice-eating-less-of-specific-amino-acid-overrepresented-in-diet-of-obese-people-live-longer-healthier/
  • https://www.sciencealert.com/cutting-back-on-one-amino-acid-increases-lifespan-of-middle-aged-mice-up-to-33
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze posty
Dołącz do nas