Search
Close this search box.
Projekt Aging » O tym mówimy » Dieta FMD – jak może opóźnić proces starzenia?

Dieta FMD – jak może opóźnić proces starzenia?

dieta FMD
Niedawne badania rzucają nowe światło na możliwości odwrócenia procesu starzenia oraz zmniejszenia ryzyka chorób związanych z wiekiem, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, a nawet nowotwory. Kluczem do tych korzyści może być dieta FMD (Fast Mimicking Diet), czyli dieta naśladująca post, która pozwala uczestnikom obniżyć swój biologiczny wiek średnio o 2,5 roku w zaledwie kilka miesięcy.

Co to jest dieta FMD?

Dieta FMD to krótkoterminowy plan żywieniowy zaprojektowany tak, aby naśladować efekty postu, zachowując jednocześnie dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Jest to forma ograniczenia kalorycznego, która skupia się na spożywaniu pokarmów o niskiej zawartości białka, zdrowych tłuszczach i niskim indeksie glikemicznym przez określony czas – zazwyczaj 5 dni w miesiącu. Celem diety FMD jest zainicjowanie procesów biologicznych, które mogą przyczynić się do regeneracji komórkowej, redukcji stanów zapalnych i poprawy ogólnego stanu zdrowia.

Dieta FMD – opis badania

Dieta FMD, zaprojektowana w laboratorium Szkoły Gerontologii USC, to pięciodniowy niskokaloryczny plan żywieniowy, bogaty w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, z ograniczoną ilością białka i węglowodanów. Ma ona na celu „oszukać” organizm, by ten w odpowiedzi zaczął wydzielać enzymy i inne związki chemiczne związane z długowiecznością. Jest to forma diety, która nie wymaga długoterminowych zmian w codziennym odżywianiu czy stylu życia.

Badanie pod kierunkiem prof. Valtera Longo z Instytutu Długowieczności w USC Leonard Davis School of Gerontology zostało opublikowane 20 lutego 2024 roku na łamach Nature Communications. Jak zaznacza naukowiec:

To pierwsze badanie, które pokazuje, że interwencja żywieniowa nie wymagająca długoterminowych zmian diety czy stylu życia może czynić ludzi biologicznie młodszymi. Wnioskujemy to w oparciu o zmiany czynników ryzyka starzenia się i rozwoju chorób, jak i na podstawie zweryfikowanej metody opracowanej w celu oceny wieku biologicznego.

W dwóch oddzielnych badaniach klinicznych, grupy mężczyzn i kobiet w wieku 18-70 lat przeszły przez 3-4 cykle diety FMD, stosując ją przez 5 dni w miesiące. Przez pozostałe 25 dni uczestnicy wracali do swojego normalnego menu lub stosowali dietę śródziemnomorską. Dzięki temu podejściu badacze mogli zaobserwować, jak krótkoterminowe zmiany w diecie wpływają na długoterminowe zdrowie i proces starzenia.

Efekty diety FMD – jak może poprawić Twoje zdrowie i przedłużyć młodość?

Dieta FMD przynosi szereg korzyści zdrowotnych, które mogą znacząco wpłynąć na poprawę jakości życia i potencjalnie przedłużyć młodość. Badania prowadzone przez prof. Valtera Longo i jego zespół wykazały, że dieta FMD ma pozytywny wpływ na różne aspekty zdrowia, od metabolizmu po układ odpornościowy. Oto kluczowe efekty diety FMD, które zasługują na uwagę:

  • Zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Uczestnicy, którzy przeszli przez cykle tej diety, zauważyli znaczne zmniejszenie insulinooporności oraz obniżenie poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c), co świadczy o lepszej kontroli poziomu cukru we krwi.
  • Redukcja tłuszczu brzusznego i otłuszczenia wątroby, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu zespołowi metabolicznemu. Te zmiany nie tylko poprawiają ogólny stan zdrowia, ale również zmniejszają ryzyko wielu chorób związanych ze stylem życia.
  • Odmłodzenie układ immunologicznego. Interesującym odkryciem jest również zwiększenie stosunku komórek limfoidalnych do mieloidalnych, co jest wskaźnikiem młodszego układu immunologicznego. Taka zmiana może poprawić zdolność organizmu do zwalczania infekcji oraz potencjalnie spowolnić procesy starzenia.

Warto również zauważyć, że obniżenie wieku biologicznego o średnio 2,5 roku było niezależne od spadku wagi. To wskazuje, że korzyści zdrowotne wynikające z diety FMD nie są wyłącznie efektem redukcji masy ciała, lecz głębszych zmian metabolicznych i komórkowych.

Warto tu również wspomnieć o wcześniejszych badaniach prof. Longo, które pokazały, że dieta FMD może stymulować regenerację komórek macierzystych i zmniejszać efekty uboczne chemioterapii. Także w eksperymentach na myszach, dieta ta zmniejszała objawy demencji, co otwiera nowe perspektywy dla badań nad neurodegeneracją.

Przestrogi dotyczące diety FMD – kiedy należy zachować ostrożność?

Mimo tych potencjalnych zalet, niezwykle ważne jest, aby podejść do diety FMD z należytą ostrożnością i zawsze stawiać na pierwszym miejscu własne bezpieczeństwo! Tak więc przed podjęciem decyzji o jej rozpoczęciu, konieczna jest konsultacja ze specjalistą. To szczególnie istotne dla osób cierpiących na różnego rodzaju schorzenia lub mających w przeszłości problemy z zaburzeniami odżywiania.

Dr Valter Longo, który stoi za koncepcją diety FMD, podkreśla potrzebę nadzoru medycznego, szczególnie w przypadku osób:

  • przyjmujących takie leki, jak: insulina, statyny, sterydy, leki immunosupresyjne itp.
  • chorych na cukrzycę, nowotwory, z niskim ciśnieniem krwi i cierpiących na inne schorzenia.
  • zmagających się w przeszłości z zaburzeniami odżywiania.
  • posiadających bardzo niskie BMI, niedowagę lub słabych fizycznie.
  • które ukończyły 65 lat.

Dieta FMD – jakie produkty wybierać?

Podczas diety FMD warto wybierać produkty bogate w dobrej jakości tłuszcze, takie jak orzechy, siemię lniane, oleje roślinne (np. lniany, sojowy, rzepakowy) oraz tłuste ryby morskie, będące źródłem DHA. Węglowodany najlepiej czerpać z warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów zbożowych. Dieta ta ogranicza spożycie białka, więc jego źródła powinny być starannie dobrane, by dostarczały organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Dieta FMD – jadłospis

Dieta ta jest łatwiejsza do wprowadzenia i przestrzegania niż tradycyjny post, a jej jadłospis został skonstruowany tak, aby maksymalizować korzyści zdrowotne przy minimalnym dyskomforcie. Pierwszego dnia osoby na tej diecie spożywają około 1 010 kalorii, z czego 46% energii pochodzi z tłuszczów, 43% z węglowodanów i 11% z białka. Oto przykładowy jadłospis na dietę FMD

Dzień 1:

  • Śniadanie: batonik z masłem orzechowym i herbata ziołowa.
  • Obiad: mała porcja zupy warzywnej z krakersami z jarmużu.
  • Przekąska: kilka oliwek.
  • Kolacja: mała miska zupy warzywnej.
  • Suplementacja: napój multiwitaminowy oraz suplement zawierający DHA.

Natomiast w kolejnych dniach (2-5), dzienna dawka energii zmniejsza się do 717 kcal. Skład makroelementów prezentuje się następująco: 44% energii pochodzi z tłuszczów, 47% z węglowodanów i 9% z białka.

Badania nad dietą FMD otwierają nowe perspektywy w dziedzinie gerontologii i medycyny prewencyjnej. Wskazują one na możliwość biologicznego odmłodzenia organizmu oraz zmniejszenia ryzyka chorób związanych z wiekiem poprzez stosunkowo proste i krótkoterminowe zmiany żywieniowe. Co więcej, dieta FMD może być łatwiejsza do zastosowania i przestrzegania niż inne restrykcyjne diety czy długotrwałe zmiany stylu życia. Jest to podejście, które może pomóc wielu osobom w poprawie stanu zdrowia i jakości życia bez konieczności wprowadzania drastycznych zmian w stylu życia. Zawsze jednak przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety zaleca się konsultację z lekarzem lub dietetykiem.

Źródła:

  • https://creativeinmykitchen.com/five-day-fast-mimicking-vegan-and-lectin-light-cleanse/
  • https://health.usnews.com/wellness/food/articles/what-is-the-fasting-mimicking-diet
2 Komentarze
  1. O diecie fmd pierwszy raz czytam tutaj i muszę przyznać, że temat mnie zaintrygował. Bardzo ciekawe są wyniki badań, pokazujące, że dieta fmd nie tylko wspiera długowieczność, ale i może poprawiać ogólny stan zdrowia, redukując ryzyko wielu chorób, brzmi obiecująco.

    1. Cieszę się, że artykuł o diecie FMD wzbudził Twoje zainteresowanie! To prawda, idea naśladowania postu i jej wpływ na zdrowie i długowieczność jest fascynująca. Warto dodać, że dieta FMD jest oparta na solidnych badaniach i choć obiecująca, zawsze najlepszym krokiem przed wprowadzeniem tak znaczących zmian w diecie jest konsultacja z lekarzem czy dietetykiem.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Katarzyna Fodrowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najpopularniejsze posty
Dołącz do nas