Z tego artykułu dowiesz się:
ToggleCzym jest dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska od dawna cieszy się uznaniem jako jedna z najzdrowszych (więcej na ten temat w rankingu najlepszych diet 2024). Charakteryzuje się ona wysokim spożyciem owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów, orzechów, nasion, a także oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu. W jej tradycyjnej wersji obecne są także ryby i owoce morza, a w mniejszych ilościach mięso czerwone i produkty mleczne.
Nowe spojrzenie na dietę śródziemnomorską
Co jednak, jeśli powiemy Wam, że istnieje jeszcze zdrowsza wersja tej diety? Mowa o diecie śródziemnomorskiej pozbawionej mięsa. Opublikowane niedawno badania przeprowadzone przez zespół naukowców pod kierownictwem profesor Iris Shai z Uniwersytetu Ben-Guriona w Izraelu rzucają nowe światło na potencjalne korzyści zdrowotne takiego podejścia (artykuł opublikowany został w Journal of the American College of Cardiology).
Badanie – dieta śródziemnomorska a zdrowie serca
Badanie trwało 18 miesięcy i objęło 300 osób. Jego celem było porównanie wpływu roślinnej wersji diety śródziemnomorskiej z jej tradycyjnym odpowiednikiem na zdrowie układu krążenia.
Wyniki były zaskakujące – dieta bez mięsa zmniejszała sztywność naczyń krwionośnych:
- aż o 15% w porównaniu do 7,3% przy tradycyjnej wersji diety;
- zaledwie 4,8% przy stosowaniu standardowej „zdrowej” diety.
Składniki kluczowe roślinnej diety śródziemnomorskiej
W tej wersji diety, mięso zostało zastąpione przez inne źródła białka i składników odżywczych. Na przykład, czerwone mięso i owoce morza, zastąpiono większą ilością orzechów (28 g dziennie) oraz koktajlem z wodorostu zwanego wolfią. Wolfia, znana również jako Wolffia globosa, jest bogata w białko, żelazo, witaminę B12 oraz ponad 200 rodzajów polifenoli. Dodatkowo, dieta ta promuje spożycie 3-4 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Za dietę kontrolną przyjęto jadłospis zgodny ze standardowymi wytycznymi WHO.
Znaczenie polifenoli i roślinnego białka
Polifenole, obecne w dużej ilości w diecie śródziemnomorskiej, są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Zastąpienie mięsa roślinnymi źródłami białka, jak wodorosty czy orzechy, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wielu chorób, w tym tych sercowo-naczyniowych.
Wpływ na zdrowie kardiometaboliczne
Profesor Shai podkreśla, że jakość diety ma kluczowe znaczenie dla zdrowia kardiometabolicznego. Zwiększenie ilości polifenoli i zastąpienie czerwonego mięsa roślinnym białkiem może korzystnie wpływać na różne aspekty zdrowia ludzkiego, w tym zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca, które są główną przyczyną śmierci u Polek.
Roślinna dieta śródziemnomorska a choroby nowotworowe
Warto także wspomnieć o potencjalnym wpływie roślinnej wersji diety śródziemnomorskiej na ryzyko rozwoju nowotworów. Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ diety bogatej w warzywa, owoce i inne produkty roślinne na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych typów raka (w tym na nowotwór piersi).
Podsumowanie badania
Podsumowując, roślinna wersja diety śródziemnomorskiej wydaje się być obiecującą alternatywą dla tych, którzy chcą jeszcze bardziej zadbać o swoje zdrowie sercowo-naczyniowe. Bogata w polifenole, witaminy, minerały i białko roślinne, dieta ta może być kluczem do długiego i zdrowego życia.
- Zobacz również: Dieta atlantycka – na czym polega? Przykładowy jadłospis
Ważne jest, aby pamiętać, że każda zmiana diety powinna być dostosowana indywidualnie i najlepiej skonsultowana z dietetykiem lub lekarzem. Dbajcie o siebie i swoje serce!
Źródła:
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/aktualnosci/127539,dieta-srodziemnomorska-z-dodatkiem-oliwy-z-oliwek-moze-zmniejszac-ryzyko-zachorowania-na-nowotwor
- https://radio.opole.pl/104,787176,dieta-srodziemnomorska-ale-pozbawiona-miesa-dwuk
- https://www.portalspozywczy.pl/zywnosc-roslinna/wiadomosci/ta-wersja-diety-srodziemnomorskiej-dwukrotnie-skuteczniej-chroni-uklad-krazenia,244623.html