Z tego artykułu dowiesz się:
ToggleOmega-3 a zegar biologiczny – co wykazały badania?
Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu postanowili sprawdzić, w jaki sposób suplementacja kwasami omega-3 wpływa na procesy starzenia. Badanie przeprowadzono na 777 seniorach ze Szwajcarii, którzy przez trzy lata stosowali jeden z trzech schematów:
- Omega-3 w dawce 1 g dziennie,
- Witamina D3,
- Ćwiczenia fizyczne trzy razy w tygodniu.
Na początku i na końcu badania naukowcy ocenili wiek biologiczny uczestników za pomocą zegarów epigenetycznych. Te nowoczesne narzędzia pozwalają mierzyć tempo starzenia się organizmu poprzez analizę zmian w metylacji DNA – procesie, który wpływa na aktywność genów i postępuje wraz z wiekiem.
Wyniki opublikowane na łamach Nature Aging pokazały, że spożywanie kwasów omega-3 spowolniło starzenie biologiczne nawet o trzy miesiące w stosunku do osób, które ich nie przyjmowały. Jeszcze większe efekty zaobserwowano u osób stosujących jednocześnie omega-3, witaminę D i ćwiczenia – w ich przypadku zegar biologiczny zwolnił o cztery miesiące.
- Zobacz również: Wyższy wiek biologiczny wywołany stresem można cofnąć!
Jak omega-3 spowalniają starzenie?
Kwasy omega-3 oddziałują na wiele mechanizmów związanych ze starzeniem się organizmu. Kluczowe procesy, na które wpływają, to:
- Działanie przeciwzapalne – przewlekłe stany zapalne przyspieszają starzenie się komórek i są związane z wieloma chorobami przewlekłymi. Omega-3 pomagają je redukować.
- Ochrona telomerów – telomery to fragmenty DNA, które skracają się z wiekiem. Im są dłuższe, tym dłużej komórki zachowują zdolność do regeneracji.
- Wsparcie układu nerwowego – badania pokazują, że omega-3 chronią neurony przed degeneracją, zmniejszając ryzyko demencji i spowalniając procesy neurodegeneracyjne.
- Poprawa funkcji serca – zdrowie układu sercowo-naczyniowego ma bezpośredni wpływ na długość życia. Omega-3 poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i regulują poziom lipidów we krwi.
- Może Cię również zainteresować:Dieta na długowieczność – klucz do dłuższego życia!
Omega-3, witamina D i aktywność fizyczna – potrójna siła młodości
Badacze zaobserwowali, że największe efekty w spowalnianiu starzenia osiągano, gdy omega-3 były łączone z witaminą D i ćwiczeniami fizycznymi. Kombinacja ta daje następujące korzyści:
- Omega-3 – zmniejszają stan zapalny i wspierają zdrowie serca oraz mózgu.
- Witamina D – wzmacnia kości, układ odpornościowy i wspiera funkcjonowanie mięśni.
- Regularny ruch – poprawiają krążenie, kondycję oraz wpływają na neuroplastyczność mózgu.
Dzięki tej synergii zaobserwowano nie tylko wolniejsze tempo starzenia, ale także redukcję:
- ryzyka nowotworów,
- częstości upadków o 10%,
- zachorowań na infekcje o 13%.
Jak podkreśla prof. Heike Bischoff-Ferrari, współautorka badania:
Chociaż efekty mogą wydawać się niewielkie przy odmłodzeniu wieku biologicznego o trzy do czterech miesięcy w ciągu trzech lat, jeśli będą trwałe, mogą mieć istotny wpływ na zdrowie populacji.
Czy każdy powinien suplementować omega-3?
Choć badania pokazują pozytywny wpływ kwasów omega-3 na procesy starzenia, warto pamiętać, że nadmierna suplementacja nie zawsze jest korzystna. Bezpieczna dawka to ok. 1 g dziennie, co odpowiada:
- porcji tłustych ryb (łosoś, makrela, sardynki) 2-3 razy w tygodniu,
- garści orzechów włoskich,
- olejom roślinnym (lniany, rzepakowy).
Suplementacja może być szczególnie przydatna dla osób, które spożywają mało ryb i zdrowych tłuszczów. Jednak przyjmowanie zbyt dużych dawek omega-3 może zwiększać ryzyko rozrzedzenia krwi i prowadzić do innych niepożądanych skutków.
Źródło:
- https://alertmedyczny.pl/nowe-badania-kwasy-tluszczowe-omega-3-moga-spowolnic-procesy-starzenia/
- https://dzienniknaukowy.pl/kwasy-tluszczowe-omega-3-wydaja-sie-spowalniac-procesy-starzenia
- Nature Aging
- Nature Publishing Group
- Nature
- New Scientist